Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – prosty przepis
Dodano: 10 maj 2024
Kawa i ciasto to idealny duet, zwłaszcza dla miłośników wyrazistego czarnego naparu i słodkości, które również dodają energii. Zapraszając kogoś na kawę, często mamy na myśli nie tylko wspólne zaparzenie i wypicie takiego napoju, ale także rozmowę i poczęstunek, na który zazwyczaj składają się ciasta lub ciastka. Kawa ze słodką przekąską to również rytuał kojarzący się z relaksem i małą przyjemnością, która dodaje pozytywnej energii na pozostałą część dnia. Jak więc przygotować ekspresowe ciasto do kawy, kiedy mamy akurat ochotę na takie połączenie smaków?
Jakie ciasta pasują do kawy?
Szukając przepisu na szybkie ciasto na niedzielę do kawy, warto zastanowić się w pierwszej kolejności, jakie wypieki pasują do czarnego naparu. Część osób lubi łączyć czarną kawę niesłodzoną z bardzo słodkimi ciastami i ciastkami dla zrównoważenia tych dwóch smaków. Inni preferują delikatniejsze duety, czyli kawę mleczną i ciasto, w którym różne walory smakowe idealnie się uzupełniają. Zasadniczo, do kawy powinny pasować:
- muffiny,
- ciastka, np. kruche, z czekoladą,
- tarty, np. z kremem, z bitą śmietaną i owocami,
- ciasta drożdżowe, np. chałka, drożdżówki z nadzieniem,
- szarlotka, zwłaszcza z bitą śmietaną lub gałką lodów, serwowana na ciepło,
- sernik,
- ciasta z kremami, np. karpatka, kremówka.
Ciasto do kawy najlepiej dopasowywać tak, aby jego smak podkreślał profil sensoryczny czarnego naparu. Ponieważ w kawie można wyczuć zarówno nuty owocowe, jak i nuty orzechowe czy czekoladowe, do napoju na pewno pasować będą wypieki z czekoladową polewą, z orzechową posypką czy z dodatkiem dżemów lub konfitur. Niemniej jednak nieco gorszym połączeniem smakowym może okazać się kawa z ciastem przekładanym bardzo kwaśnymi przetworami, a także deser na bazie galaretki.
Które ciasto na szybko warto przygotować do kawy?
Nie wszystkie wymienione wyżej ciasta można uznać za “ciasto na szybkiego”. Z pewnością nie da się powiedzieć tego o ciastach drożdżowych, które wymagają wyrabiania i wyrastania, a także o niektórych ciastach kruchych, które trzeba schłodzić w lodówce przed pieczeniem. Najlepszą opcję, kiedy zależy nam zarówno na dobrym smaku, jak i na krótkim czasie przygotowania, stanowić będą wypieki ucierane oraz tak zwane ciasta bez pieczenia. Dobre ciasto na szybko do kawy to między innymi babka, ciasto jogurtowe, czy ciasto ucierane na bazie roztopionego masła lub oleju roślinnego. Takie wypieki można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, w tym owoców sezonowych, bakalii lub polew czekoladowych. Jeśli zaś chodzi o szybkie ciasto bez pieczenia, to najlepszą opcję stanowi tutaj ciasto z herbatników lub biszkoptów, przekładane ulubionym kremem, na przykład budyniowym.
Szybkie i tanie ciasto na niedzielę – czekoladowe brownie
Szybkie i tanie ciasto na niedzielę, które będzie smakowało każdemu wielbicielowi kakao i doskonale połączy się ze smakiem kawy to klasyczne brownie. Przepis na ten deser można urozmaicić za pomocą ulubionych dodatków, na przykład malin, truskawek czy posiekanych orzechów. Na talerzu brownie najlepiej podać natomiast w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych. Ponieważ przepisy na proste ciasto na niedzielę powinny uwzględniać składniki, które każdy ma w swojej kuchni, warto pamiętać, że brownie można upiec także bez czekolady – na bazie dużej ilości kakao. Do przygotowania ciasta z tego przepisu potrzebujesz:
- 200 g gorzkiej i 150 g mlecznej czekolady,
- 180 g masła,
- 3 jajek wielkości L,
- 100 g mąki,
- 200 g cukru lub słodzika (w odpowiedniej proporcji),
- płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej.
Ten przepis na proste ciasto nie wymaga uprzedniego ogrzewania składników do temperatury pokojowej, co dodatkowo skraca czas pieczenia. Na początek czekoladę mleczną i gorzką należy rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Po wykonaniu tej czynności można nastawić piekarnik, aby rozgrzewał się do 160 stopni Celsjusza. Teraz wystarczy już jedynie wymieszać jajka z cukrem za pomocą trzepaczki lub widelca i połączyć je z przestudzoną masą czekoladową. Na koniec mieszankę składników mokrych łączymy ze składniami suchymi – mąką i proszkiem do pieczenia (delikatnie, łyżką lub szpatułką). Ciasto pieczemy około 40 minut.
Przepis na szybkie ciasto do kawy bez pieczenia – rafaello
Przepis na szybkie ciasta bez pieczenia bywa uniwersalny i stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które nie radzą sobie z klasycznymi wypiekami. Warto pamiętać przy tym, że niektóre ciasta na niedzielę można zacząć przygotowywać dzień wcześniej, tak jak rafaello, które wymaga ostudzenia ugotowanego budyniu i ogrzania masła do temperatury pokojowej. Do tego przepisu potrzebujesz:
- 2 opakowań herbatników, krakersów lub biszkoptów,
- 800 ml mleka,
- 2 budynie: śmietankowe, waniliowe, kokosowe do wyboru,
- 5 łyżek cukru,
- 1 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 płaskiej łyżki mąki pszennej,
- 200 gramów masła.
Budyń na krem należy ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, lecz na bazie budyniu (gotowego proszku) z dodatkiem mąki i cukru oraz przy zmniejszonej ilości mleka – do 800 ml. Gotową masę można przełożyć do dużej płaskiej miski, aby szybciej wystygła. Przygotowanie kremu rozpoczynamy natomiast od utarcia miękkiego masła na puszystą masę. Następnie łączymy masło z budyniem łyżka po łyżce i dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych. Warstwy ciastek ułożone w blaszce przekładamy gotowym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto warto – w miarę możliwości – odstawić do lodówki do schłodzenia przed podaniem.