Przepisy na kawę
Dodano: 07 paź 2022
Ten prosty napój pozwala na skuteczne pożegnanie się ze zmęczeniem, nabranie nowej porcji sił, a także motywacji. Kawa jest uwielbiana niemal przez każdego, dzięki odrobinie fantazji można stworzyć nietuzinkowy przepis na kawę, który podbije serce każdego kawosza. Szerokie możliwości i różne smaki pozwalają na odkrycie nowych doznań smakowych i wybranie ulubionej wersji. Jakie mamy możliwości łączenia smaków i co najlepiej sprawdzi się w każdym domu? Czy istnieją przepisy na kawę, która zawsze wychodzi? Sprawdźmy!
Z tego artykułu dowiesz się jak przygotować pyszną i aromatyczną kawę według przepisów:
Kawa z tonikiem – czy to się może udać?
Kawa kuloodporna (bulletproof) i jej niezwykłe korzyści dla organizmu
Kawa Latte
Kawa Dalgona – zdumiewająca kawa z tik toka
Kawa barraquito – smak Teneryfy każdego dnia
Kawa zimowa – ogrzeje każde serce
Kawa po arabsku – smak Turcji w Twoim domu
Kawa po bawarsku
Kawa po irlandzku, czyli irish coffee
Kawa według pięciu przemian – ogień, woda, ziemia, metal, drzewo
A także: czarna kawa z cynamonem, kawa z kardamonem, kawa americano, kawa po wiedeńsku i kawa mokka
Jeśli interesuje Cię kawa mrożona to przygotowaliśmy na ten temat osobny artykuł:
Jak zrobić mrożoną kawę.
Kawa z tonikiem – czy to się może udać?
Dla niektórych takie połączenie smakowe brzmi wręcz abstrakcyjnie i nie przekonuje do siebie. Nic bardziej mylnego! Dzięki takiej kompozycji można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy na zimno, która kusi zapachem, a także niezwykłym wyglądem. Idealna do serwowania o każdej porze dnia, świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów, oraz będzie niezastąpiona na spotkaniach z przyjaciółmi. Jak wygląda ten prosty przepis na kawę z ekspresu? Już mówimy!
Sposób wykonania:
- przygotować wysoką szklankę i wrzucić do niej plasterek cytryny, grejpfruta lub pomarańczy, na do kilka kostek lodu;
- wlać około 150 ml toniku w ten sposób, aby wypełnił 2/3 szklanki;
- delikatnym strumieniem wlać świeżo zaparzoną kawę – w ekspresie, bądź w tradycyjny sposób, dzięki takiemu działaniu płyny nie połączą się ze sobą od razu i stworzą piękną, estetyczną kompozycję;
- na wierzchu można umieścić dodatkowy plasterek cytryny do dekoracji.
To wszystko! Teraz możesz cieszyć się smakiem niepowtarzalnej kawy z tonikiem, a także oczarować swoich gości niezwykłą prezencją.
Kawa kuloodporna (bulletproof) i jej niezwykłe korzyści dla organizmu
Pita rano zamiast śniadania polepsza koncentrację, pozwala skupić myśli, dodaje sił na cały dzień a także… pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów! Dzięki swojej charakterystyce sprawia, że każdy kawosz traci chęci na dodatkowe podjadanie. Ten napój został pokochany przez ludzi z różnych zakątków świata. Jego popularność opiera się na prostym przepisie i szybkości wykonania. Uwaga! O tym smaku ciężko zapomnieć!
Kawa kuloodp. przepis
Aby przygotować ten napój bogów będziesz potrzebować tylko trzech składników : 250 ml świeżo zmielonej i zaparzonej kawy, 1,5 łyżki niesolonego (!) masła, 1/2 łyżki oleju kokosowego lub MCT.
- wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie wymieszać;
- użycie elektrycznego mieszadła jest konieczne, ponieważ w normalnych warunkach olej i woda nie łączą się ze sobą;
- nie używaj solonego masła – zawartość soli wcale nie poprawia smaku kawy, a wręcz przeciwnie – może skutecznie Cię od niej odrzucić;
- dobrym pomysłem jest wykorzystanie filtrowanej wody do zaparzenia kawy.
Dzięki zastosowaniu się do powyższych kroków stworzysz idealną konsystencję bulletproof, która pozytywnie wpłynie na cały Twój organizm. Pierwsze efekty zobaczysz już po kilku dniach picia tego nieziemskiego naparu. Spróbuj! Może to właśnie ten smak, którego szukasz od dawna?
Latte kawa
Znana przez każdego, uwielbiana za swoją estetykę, a także doskonały smak. “Latte” oznacza mleko – w tym napoju jest go naprawdę sporo! Szacuje się, że stanowi on aż 4/5 całej objętości kawy, pozostała część to espresso. Trójwarstwowa kawa oczaruje nawet najbardziej wymagających gości, do doskonały sposób na wykorzystanie swoich umiejętności kuchennych i sięgnięcie po przepisy na kawę z ekspresu.
Jak zrobić kawę latte?
Ten przepis na kawę jest niezwykle prosty, jednak wymaga odrobiny skupienia. Przygotuj mleko (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu 3,2 % – to pozwoli uzyskać aksamitną piankę na wierzchu), a także 25 / 30 ml espresso. Spień biały płyn w odpowiednim naczyniu a następnie przelej go do szklanki na latte. Odczekaj chwilę, aż pomiędzy płynnym mlekiem, a spienionym będzie widoczna delikatna bariera. Następnie ostrożnie wlej espresso do szklanki i ciesz się niezwykłym efektem trzech warstw!
Kawa Dalgona – zdumiewająca kawa z tik toka
Ten rodzaj kawy wygląda niezwykle efektownie, dlatego też jest bardzo pożądany przez wszystkie osoby, działające aktywnie w mediach społecznościowych. Do jej przygotowania potrzeba tak naprawdę tylko czterech składników: zimnego lub ciepłego mleka, kawy rozpuszczalnej, cukru i oczywiście wody.
Przepis na kawę z tik toka
Kawa po koreańsku składa się z kremowej, kawowej pianki na górze i mleka na dole. Składniki należy dobierać zgodnie z własnymi preferencjami, jednak jeśli chodzi o cukier (trzcinowy, bądź zwykły) , kawę i wodę to powinny być zachowane proporcje 1:1:1. Najlepiej jest użyć 2 łyżeczek każdego z produktów, aby całość dała się łatwo ubić. Preferowana ilość mleka wynosi 200 ml.
Do przygotowania tego napoju należy wykorzystać jedynie kawę rozpuszczalną, to bardzo ważne, ponieważ żadnej innej nie będziemy w stanie ubić. Pianka połączona z zimnym mlekiem będzie przypominała deser, w którym ciasto do kawy będzie idealnym dodatkiem. Piankę uzyskujemy za pomocą połączenia kawy cukru i wody. Najlepiej ubijać całość mikserem, thermomixem, bądź ręcznie – za pomocą trzepaczki.
Kawa barraquito – smak Teneryfy każdego dnia
Przepis na tę kawę nieodmiennie zadziwia każdego kawosza. Espresso, słodkie mleko skondensowane, spienione mleko, likier i cynamon nie są tak niespotykane, jak dodana limonka. To przepis na dobrą kawę, od której ciężko się opędzić. Doskonały smak ciepłego klimatu, urzekający każdego gościa, zobacz jak ją zrobić!
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- 2/3 łyżki słodkiego mleka skondensowanego;
- 2 łyżki likieru;
- 25/ 30 ml espresso;
- odrobinę spienionego mleka;
- szczyptę cynamonu;
- plasterek limonki.
Przepis na kawę barraquito:
- Na dno szklanki wlać mleko skondensowane;
- ostrożnie, po ściankach szklanki łyżką dodać likier;
- również po ściance szklanki, ostrożnym ruchem wlać espresso;
- dodać spienione mleko i posypać je cynamonem;
- ozdobić szklankę plasterkiem limonki.
Taką kompozycję można smakować warstwami, zagłębiając się w każdy smak, bądź energicznie wymieszać i stworzyć prawdziwą bombę dla kubków smakowych.
Kawa zimowa – ogrzeje każde serce
Chłodne dni i świąteczny klimat sprzyjają fantazjom kawowym. Jakie są najlepsze przepisy na kawy z ekspresu, które świetnie sprawdzą się zimą? Już podpowiadamy! Do ich stworzenia możesz wykorzystać niezwykłe w smaku syropy kawowe.
Czarująca zimowa latte – składniki:
- 125 ml mleka;
- 2 łyżki syropu klonowego;
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej;
- szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej;
- podwójne espresso.
Przepis na kawę zimową:
- syrop klonowy wymieszać z 3 łyżkami mleka i przyprawami;
- całość podgrzać i przelać do kubka;
- pozostałą część mleka spienić i przelać do wcześniej przygotowanego syropu;
- dodać gorące espresso;
- przyozdobić cynamonem.
Kawa po arabsku – smak Turcji w Twoim domu
Kawa po turecku została wpisana na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Nic w tym dziwnego! Jej smak, aromat, a także sposób przygotowania zasługuje na specjalne wyróżnienie.
Do zimnej wody należy dodać świeżo zmieloną kawę, pół łyżeczki kardamonu, a także kilka goździków. Tak przygotowany napój należy gotować przez kwadrans na wolnym ogniu, przez ten czas fusy opadną na dno. Do osobnego naczynia należy wsypać kolejne pół łyżeczki kardamonu i szafran, następnie dodać przygotowany wywar na 3 minuty. W tradycyjnych kręgach kulturowych kawę po arabsku zaczyna się podawać od najstarszego członka rodziny, aby mógł on poczęstować resztę rodziny, zgromadzonej przy stole, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Kawa po bawarsku
Rewelacyjna o każdej porze roku, dzięki dodaniu wiórek czekoladowych przypada do gustu niemal każdemu. Ten przepis na kawę wymaga użycia ekspresu, a lista potrzebnych składników prezentuje się następująco:
- espresso;
- opcjonalnie – likier kawowy;
- czekolada (lub syrop czekoladowy lub wiórki czekoladowe);
- bita śmietana;
- plasterek cytryny.
Do szklanki wlać espresso z niewielkim dodatkiem likieru kawowego, następnie na wierzch położyć bitą śmietanę, udekorować całość wiórkami czekoladowymi, a także plasterkiem cytryny. To wszystko, smacznego!
Kawa po irlandzku, czyli irish coffee
To naprawdę niezwykle rozgrzewająca kawa. Przepisy baristów różnią się nieco od siebie, jednak jej skład jest ciągle ten sam. Do jej przygotowania będą potrzebne: kawa, cukier, whisky, bita śmietana.
Najprostsze przepisy na kawę irlandzką:
- Zaparzyć świeżo zmieloną kawę;
- dodać 4 łyżeczki whisky i 1 łyżeczkę cukru, całość zamieszać;
- udekorować bitą śmietaną.
LUB:
- Zaparzyć kawę wraz z 4 łyżeczkami whisky;
- po chwili dodać łyżeczkę cukru i wymieszać;
- przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną.
Kawa według pięciu przemian – ogień, woda, ziemia, metal, drzewo
Niezwykła kawa joginów, która zachwyci swoim smakiem każdego, prawdziwego kawosza. Oto jak można ją przygotować.
Składniki:
- 350 ml wrzątku;
- szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru suszonego, soli;
- 3/4 goździki;
- pół łyżeczki soku z cytryny;
- łyżeczka kawy mielonej;
- opcjonalnie – syrop z agawy, ryżowy, bądź miód.
Przepis na kawę:
- do gotującej się wody wrzucić cynamon i gotować przez minutę;
- po tym czasie dodać kardamon, goździki i imbir;
- po upływie kolejnych 60 sekund dodać sól i znów gotować minutę;
- wlać sok z cytryny;
- wsypać kawę i gotować przez 4 minuty;
- na koniec dodać słodki syrop, bądź miód.
Tak przygotowana kawa pozwala na poczucie jedności z naturą, a także z pięcioma potężnymi żywiołami. Idealna w przerwach między medytacją, a także każdego poranka. Przepisy na kawę według pięciu przemian nieco się od siebie różnią, jednak polecamy ten podany wyżej, to właśnie on pozwala na wydobycie prawdziwej głębi i aromatu.
Kawa – przepisy baristów
Oprócz wyżej wymienionych rodzajów, proponujemy przepisy na kawy pochodzące prosto z najlepszych kawiarni. Do tej grupy zaliczają się:
- czarna kawa z cynamonem – przygotowana w ekspresie i zmieszana z odrobiną cynamonu stanowi idealne połączenie. Dla osób lubiących słodki posmak istnieje wersja z dodatkiem łyżki miodu;
- kawa z kardamonem – do zimnej wody dodać starte ziarna kardamonu i świeżo zmieloną kawę, całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia – cały proces powtórzyć 3 razy;
- kawa americana – do espresso dodać ciepłej wody. Dzięki takiemu zabiegowi kawa zwiększy swoją objętość, a smak nie będzie tak intensywny;
- kawa po wiedeńsku – czyli połączenie espresso, czekolady i bitej śmietany. Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej!;
- kawa mokka – to najlepsze połączenie mleka, mocnej kawy i czekolady. Ciepłe mleko i czekoladę należy ze sobą połączyć, a następnie ostrożnie dodać espresso.
Dzięki takim przepisom oczarujesz swoich domowników, oraz odwiedzających Cię gości. Baw się smakiem i twórz niesamowite napoje w swoim kuchennym zaciszu. Kto wie? Może to idealna droga do zostania wybitnym baristą?