Może coś słodkiego do kawy?
Dodano: 15 kwi 2023
Każdy z nas ulega czasami pokusie i decyduje się na zjedzenie ciastka do kawy. Domowe wypieki są z pewnością zdrowszą alternatywą od sklepowych ciast i słodkości. Podczas samodzielnego gotowania mamy bowiem realny wpływ na jakość składników użytych do przygotowania. Szybkie ciasto na niedzielę do kawy powinno być mało wymagające i proste w przygotowaniu, tak aby nawet osoba nie posiadająca większych zdolności kulinarnych mogła poradzić sobie z tym wyzwaniem. Oto kilka przepisów na szybkie i tanie ciasto na niedzielę, dzięki któremu zaskoczysz nie tylko swoich gości, ale także domowników. Może Cię zainteresuje: • PRZEPIS NA KAWĘ MROŻONĄ W BLENDERZE • JAK ZROBIĆ KAWĘ MROŻONĄ - DOMOWE PRZEPISY • PRZEPISY NA KAWĘ Ekspresowe ciasto do kawy, czyli krówkowy przekładaniec Krówkowy przekładaniec to przepis na szybkie ciasto do niedzielnej kawy. Nie wymaga pieczenia, a do przygotowania wystarczą jedynie trzy składniki. To szybkie i proste ciasto można przygotować już w 15 minut. Składniki: • maślane herbatniki 400g, • tabliczka gorzkiej czekolady, • puszka z masą krówkową. Sposób przygotowania: Do naczynia żaroodpornego bądź prostokątnej blaszki wkładamy papier do pieczenia lub folię spożywczą. Na dnie układamy pierwszą warstwę z herbatników. Następnie rozsmarowujemy 1/4 zawartości masy krówkowej na ułożonych wcześniej herbatnikach. Ponownie układamy warstwę z herbatników i rozsmarowujemy na niej 1/4 masy krówkowej. Ponawiamy czynność, aż powstaną nam 4 warstwy ułożone naprzemienne z herbatników i masy krówkowej. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. W międzyczasie należy przygotować kąpiel wodną i umieścić w niej miskę wraz z czekoladą. Kiedy czekolada stanie się płynna to należy wylać ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Ciasto umieszczamy w lodówce. Po około 20 minutach jest gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak uzyskuje dopiero na drugi dzień, kiedy herbatniki przesiąkną masą krówkową. Tiramisu, czyli idealne ciasto do kawy na imieniny Jeżeli szukamy przepisu na proste ciasto do kawy, które będzie eleganckim i wykwintnym zwieńczeniem przyjęcia, to najlepszym pomysłem będzie przygotowanie najpopularniejszego włoskiego deseru, a mianowicie tiramisu. Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Niezbędne może okazać się jednak posiadanie miksera. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Składniki: • jajka 3 sztuki, • serek mascarpone 500g, • biszkopty 200g, • kakao bez cukru, • kawa rozpuszczalna 10g, • cukier 150g. Sposób przygotowania: W pierwszym kroku należy zaparzyć około 150 ml kawy, którą słodzimy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Dla ułatwienia kawę możemy zaparzyć w miseczce, do której zmieści nam się później pojedynczy biszkopt. Bierzemy schłodzone jaja i oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w misie do miksowania. Rozpoczynamy ubijanie na sztywną pianę. Kiedy widzimy, że białka zaczynają się ścinać, stopniowo dodajemy 60g cukru. Warto jest zwrócić uwagę, aby kryształki cukru były możliwie jak najdrobniejsze, gdyż większe drobinki mogą rozbić pianę i nie uzyskamy pożądanego efektu. Po ubiciu wkładamy pianę do lodówki. W drugim naczyniu umieszczamy żółtka, które miksujemy wraz z 60g cukru. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość ponownie miksujemy. Powinna nam powstać gładka masa, którą przekładamy do misy zawierającej pianę z białek. Za pomocą szpatułki lub łyżki należy delikatnie wymieszać całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. Następnie otwieramy paczkę z biszkoptami i każdy biszkopt pojedynczo moczymy we wcześniej zaparzonej kawie. Biszkopt należy moczyć około 5 sekund, tak aby nasączył się kawą, a jednocześnie zachował swoją strukturę. Na kremie układamy warstwę z nasączonych biszkoptów. Następnie rozsmarowujemy na nich kolejną warstwę kremu i ponownie układamy warstwę z nasączonych kawą biszkoptów. Powinny nam powstać dwie warstwy biszkoptu przełożone kremem. Na wierzchu również rozprowadzamy warstwę kremu. Na koniec posypujemy wierzchnią warstwę gorzkim kakao przecedzonym przez sito. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na około 3 godziny. Szybkie i tanie ciasto na niedzielę, czyli ciasto kakaowe z dżemem Chcąc przygotować ciasto do kawy w 5 minut, warto jest zdecydować się na przygotowanie ciasta kakaowego z dżemem. Większość składników do przygotowania każdy z nas posiada w swojej kuchni. Jest to tanie ciasto do kawy, które zachwyci swoim smakiem nie jednego smakosza. Co potrzbujemy, aby przygotować to szybkie i proste ciasto? Składniki: • mąka pszenna 2 szklanki, • soda oczyszczona 1 łyżeczka, • jajka 2 sztuki, • pół szklanki cukru, • pół szklanki oleju, • kakao 1 łyżka, • mleko 1 szklanka, • ulubiony dżem 2 duże łyżki, • opcjonalnie polewa do dekoracji. Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki suche i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Surowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC z opcją pieczenia góra i dół. Nie zaleca się stosowania termoobiegu. Ciasto należy piec około 45 minut, jednak czas zależny jest w głównej mierze od indywidualnych właściwości piekarnika. Aby sprawdzić, czy ciasto nie jest już surowe należy włożyć w nie drewnianą wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu, na patyczku nie będzie widocznego przyklejonego surowego ciasta, to oznacza, że wypiek jest już gotowy. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować wierzch ciasta polewą czekoladową.