Gwarancja świeżości

Możliwość wyboru etykiet

Darmowa dostawa od 150 zł

Prosto z palarni

Zamów i zapłać za 21 dni

0

Zanurz się w magii Świąt z naszym zestawem kaw –

smak, który łączy!


Kup teraz!

Kawa – właściwości zdrowotne poszczególnych odmian i wariantów smakowych

Dodano: 25 lut 2023

Kawa jest znana od wieków i nie bez powodu ma tak liczne grono wielbicieli na całym świecie. Poza wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem ma również działanie terapeutyczne, a jej właściwości zdrowotne można wzmocnić dzięki odpowiednim dodatkom.

 

Czarna kawa – właściwości pobudzające to nie wszystko!

Kawa jest nieco niedocenianym napojem i najczęściej jest wykorzystywana jedynie jako metoda na rozpoczęcie dnia i dodania organizmowi zastrzyku energii. Jest traktowana jako sposób na pozbycie się uczucia senności i znużenia oraz poprawę koncentracji i zwiększenie efektywności pracy. Wielbiciele kawy dzielą się na dwie grupy, w pierwszej jedyną tolerowaną formą kawy jest ta prawdziwa, świeżo mielona, a w drugiej wygrywa kawa rozpuszczalna. Właściwości obu są niemal identyczne, różni je jedynie forma, sposób przygotowania oraz w niewielkim stopniu smak gotowego napoju. Bez względu na upodobania, wciąż wielu kawoszy nie zdaje sobie sprawy z tego, że kawa ma znacznie więcej zalet niż sam smak i działanie pobudzające. Nic tak skutecznie nie potrafi obniżać stresu i poprawiać nastroju, jak filiżanka ulubionej kawy. Spożywana w tradycyjnej formie, nawet z dodatkiem mleka i cukru, wpływa też na poprawę krążenia krwi, podnosi ciśnienie oraz może przyspieszać tempo przemiany materii.

Jeśli czarna kawa zostanie wzbogacona odpowiednimi dodatkami, zmieni się nie tylko jej smak, ale też zwiększy się ilość jej prozdrowotnych właściwości. Dodatek soli likwiduje gorycz kawy i podbija jej smak, kawa z pieprzem ma działanie rozgrzewające, a czarna kawa z cytryną właściwości uśmierzające ból. Kawa może też zostać wzbogacona dodatkiem innych przypraw, szczególnie dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi. Taki napój kojarzy się z jesienno-zimową aurą i często jest traktowany jako deser, jednak aromatyczna kawa to nie tylko element świątecznej atmosfery. Przyprawy korzenne powodują, że kawa nie tylko rozgrzewa, ale też zyskuje kilka dodatkowych właściwości. Kawa z cynamonem właściwości wspomagające trawienie, kawa z kurkumą właściwości przeciwzapalne, a kawa z kardamonem właściwości przeciwbakteryjne. Aby je przyrządzić, wystarczy dodać szczyptę wybranej przyprawy do świeżo zaparzonej kawy. Każdy, kto kiedykolwiek zastanawiał się, czy kawa ma właściwości wzdymające lub szkodzi zdrowiu, może spać spokojnie, ponieważ jest zupełnie odwrotnie. Warunkiem jest, aby nie była spożywana na czczo, ponieważ może wtedy podrażniać wrażliwą błonę przewodu pokarmowego, a w efekcie powodować wzdęcia i nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.


Zielona kawa – na czym polegają jej właściwości odchudzające?

Jednym z rodzajów kawy jest zielona kawa. Właściwości, jakie posiada, są zaskakujące i nieco inne, niż popularnej “małej czarnej”. Zielona kawa powstaje z niepalonych ziaren kawowca, przez co ma całkowicie inny kolor i znacznie łagodniejszy smak porównywany do smaku zielonej herbaty. Ilość kofeiny w zielonej kawie jest tylko nieznacznie mniejsza niż w kawie tradycyjnej, więc odczuwalny efekt po wypiciu filiżanki będzie zbliżony. Wśród licznych właściwości zielonej kawy najbardziej interesujące jest jednak jej działanie odchudzające. Zielone ziarna zawierają duże ilości kwasu chlorogenowego, który w przypadku czarnej kawy ginie podczas procesu palenia ziaren. Za działanie odchudzające odpowiada właśnie połączenie kofeiny z kwasem chlorogenowym. Jest on niezwykle cennym dla zdrowia polifenolem, dzięki któremu zielona kawa zyskuje właściwości przeciwutleniające. Zadaniem polifenoli jest między innymi wspieranie pracy wątroby i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu, a także przyspieszenie procesu przemiany materii. Wkomponowanie do jadłospisu zdrowej diety zielonej kawy może pomóc w utracie zbędnych kilogramów i ułatwić utrzymanie zgrabnej sylwetki.

Kawa z cykorii i kawa orkiszowa – właściwości i działanie kaw bezkofeinowych

Alternatywą dla prawdziwej kawy z zawartością kofeiny może być kawa orkiszowa lub kawa z cykorii. Właściwości takiego napoju, podobnie jak i smak, są jednak zupełnie inne, a nazwa obu tych kaw jest tylko potoczna i mają one niewiele wspólnego z ziarnami kawy. Pierwsza powstaje z palonych ziaren orkiszu, czyli jednej z odmian pszenicy, a druga jest wytwarzana z suszonych lub prażonych korzeni cykorii, czyli rośliny przypominającej wyglądem sałatę.

Kawa orkiszowa jest pozbawiona kofeiny i ma delikatny smak, ale mimo wszystko działa lekko pobudzająco i usprawnia pracę mózgu. Poza tym jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego. Orkisz zawiera także rodanid, który poprawia odporność organizmu oraz kwas krzemowy, który działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie. Kawa z cykorii również nie ma w składzie kofeiny, ale ma smak bardzo zbliżony do czarnej kawy i może ją z powodzeniem zastępować. Cykoria wspiera działanie układu pokarmowego, moczowego i nerwowego oraz pomaga zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarta w niej inulina dba o zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, a błonnik wspiera ich pracę i poprawia perystaltykę. Jest też cennym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin A, B, C, E i K oraz cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza.

Zestaw mieszanek Kaw 6×250 g

 

Poczuj Prawdziwy Smak Kawy !!!


Kup teraz!

© 2023 LosGustos. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl sklepy internetowe Szczecin

Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy artykuł pojawi się na magazynie. Podaj nam swój adres e-mail oraz ilość produktów.