Kawa a zdrowie… kilka faktów na temat kawy, o których nie wiesz
Dodano: 13 lut 2023
Kawa jest napojem uwielbianym w niemal każdej szerokości geograficznej, jednak każdy z nas przyrządza ją w inny sposób. Obecnie funkcjonuje naprawdę wiele mitów dotyczących tego naparu, warto jednak skupić się na faktach. Czy kawa z mlekiem szkodzi zdrowiu? Czy kawa rozpuszczalna szkodzi zdrowiu? Jaka kawa najlepsza dla zdrowia?
Czy kawa szkodzi zdrowiu?
Kawa a zdrowie człowieka – to problem, który dręczy ludzi odkąd w Etiopii, rozpoczęto przyrządzanie tego cudownego naparu, w Europie zwyczaj picia kawy pojawił się w XVI wieku. Kawa prawdziwa to główne źródło kofeiny dla ludzi na całym świecie. Najczęściej sposób jej przygotowania zależy od regionu, w którym jest spożywana. W Turcji możemy liczyć na ciemny niczym smoła napój przygotowany w tygielku, podawany z cukrem. Dlatego w tym rejonie mieszkańców interesuje czarna kawa i jej wpływ na zdrowie. Francuzi lubują się w espresso, jednak ziarna zbierane na francuskiej wyspie Reunion, wyróżniają się wyjątkowo niską zawartością kofeiny. Włosi przepadają za caffè latte, a także kawą z plamką, mowa tu oczywiście o plamce mleka. Każdy z nas ma także swój ulubiony sposób parzenia kawy, dostosowując proporcje wody i mleka, a także moc naparu do swoich preferencji. Kiedy więc spożywamy ją w większych ilościach, warto zdobyć wiedzę, czy faktycznie zachodzi zależność – picie kawy a zdrowie?
Kawa rozpuszczalna, czy sypana?
Kawa rozpuszczalna ze względu na to, że jej przygotowanie jest całkowicie bezproblemowe i szybkie, często jest używana jako zamiennik kawy ziarnistej. Wiele osób zastanawia się jednak, czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia.
Kawa rozpuszczalna wpływ na zdrowie
Walory smakowe kawy rozpuszczalnej, którą spotkać można w różnej postaci jako np. kawa w kapsułkach, sprawiają, że napój będzie zdecydowanie słabszy, delikatniejszy, niż kawa parzona. Jeżeli jednak chodzi o to, czy kawa jest szkodliwa dla zdrowia, to ta w wersji rozpuszczalnej przynosi znacznie mniej skutków zdrowotnych niż parzona. Jedną z popularniejszych kaw rozpuszczalnych jest kawa bezkofeinowa i kawa zbożowa (najczęściej jest to kawa inka), po którą chętnie sięgają np. kobiety ciężarne, które ze względu na swój stan nie powinny dostarczać zbyt dużej dawki kofeiny do organizmu.
Kawa liofilizowana a zdrowie
Liofilizacja to suszenie kawy przez zamrażanie, ten proces pozwala zachować znacznie więcej walorów smakowych, niż przypadku zwykłej kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie kawy liofilizowanej wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku rozpuszczalnej – zalewa się ją gorącą wodą. Bardzo często kawy rozpuszczalne to kawy liofilizowane, jednak nie zawsze.
Kawa wpływ na zdrowie – kawa szkodliwość dla zdrowia
Prowadząc rozważania, na temat oddziaływania kawy na nasz organizm, nie powinniśmy się zastanawiać, jak kawa szkodzi zdrowiu, a raczej jak kawa wpływa na zdrowie. Wielu lekarzy szuka powiązania kawa a zdrowie serca, a także kawa a zdrowie psychiczne oraz ogólnie – kawa skutki dla zdrowia. Jedno jest bezsprzeczne, na pewno regularne spożywanie tego napoju oddziałuje na nasze zdrowie, jednak jej spożywanie przynosi bardzo wiele pozytywnych skutków dla organizmu. Kawa naturalna a zdrowie, to zagadnienie na temat, którego można napisać książkę. Jeżeli chodzi o działania naparu z kawy, wymienić to można:
- działanie przeciwstarzeniowe kawy – dzięki zawartości polifenoli wolne rodniki są usuwane z naszego organizmu, dzięki czemu starzejemy się wolniej, wpływa to pozytywnie także na układ krążenia
- kofeina wykazuje działanie pobudzające – proces ten jest krótkotrwały, jednak pozwala skupić się, skoncentrować.
- filiżanka czarnej kawy działa pobudzająco także na układ trawienia, dodatkowo chroni wątrobą
- spożywając regularnie, kawę niwelujemy szansę na wystąpienie choroby Alzheimera, jak i Parkinsona, czy cukrzycy typu II
Kawa negatywny wpływ na zdrowie
Jeżeli chodzi o niekorzystny wpływ kawy na zdrowie, najważniejszym czynnikiem jest tu jej ilość. Skutki uboczne wypicia zbyt dużej ilości kawy, są widoczne najczęściej po wielorazowym przedawkowaniu, będą to: nerwowość, potliwość, a nawet problemy z żołądkiem. Najczęściej tolerancja dorosłego człowieka wynosi 500 mg kofeiny na dobę. Jeżeli chodzi o ilość kofeiny, jaką ma kawa z mlekiem, czy też filiżanka aromatycznego espresso to w przypadku drugiej, czarnej kawy w filiżance ok. 50 ml dostarczymy jej 60 mg, w przypadku dużej kawy z mlekiem (filiżanka około 250 ml), będzie to od 70 do nawet 140 mg kofeiny, w zależności od proporcji użytych do przygotowania naparu. O przedawkowaniu i jego objawach może więc być mowa przy spożywaniu codziennie naprawdę wielu kaw.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego a zdrowie
Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe pozwalają bardzo szybko przygotować pyszny aromatyczny napar. Mnogość opcji pozwala na przygotowanie różnych rodzajów kawy, tak więc to o od nas już będzie zależało, czy to właśnie kawa z mlekiem czy bez będzie naszym ulubionym napojem. Podczas diety w młynku naszego ekspresu znaleźć się może zielona kawa. Ekspres znacznie ułatwia przygotowanie świeżo mielonej kawy, jak z kawiarni. Jeżeli jednak pijemy więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie, warto zdecydować na słabszy napój.
Na temat kawy krąży naprawdę wiele mitów, od lat ludzie zastanawiają się – kawa z cukrem czy bez, rozważana jest zależność kawa parzona po turecku a zdrowie, czy też fusy z kawy a zdrowie, natomiast jedno jest pewne – najważniejsze jest zachowanie umiaru, jeżeli podejdziemy do tego tematu rozsądnie, nie będziemy musieli rezygnować z ulubionego napoju ze względów zdrowotnych.