Gwarancja świeżości

Możliwość wyboru etykiet

Darmowa dostawa od 150 zł

Prosto z palarni

Zamów i zapłać za 21 dni

0

Zanurz się w magii Świąt z naszym zestawem kaw –

smak, który łączy!


Kup teraz!

Czy kawa wypłukuje magnez i żelazo?

Dodano: 01 mar 2023

Kawa to jeden z najbardziej cenionych i popularnych na całym świecie napojów. Często wypija się ją codziennie w celu pobudzenia organizmu do działania i poprawy samopoczucia. Od wielu lat pokutuje przekonanie, że niedobór magnezu i żelaza jest skutkiem nadmiernego wypijania tego aromatycznego naparu. Czy rzeczywiście kawa może być odpowiedzialna za wypłukiwanie z organizmu cennych minerałów? Sprawdźmy!

 

Magnez i żelazo- ich rola w organizmie

Organizm człowieka składa się z takich pierwiastków chemicznych jak: węgiel, wodór, tlen, wapń, azot fosfor, sód, siarka, chlor, potas oraz magnez (tylko 0,1%). Najważniejszy jest oczywiście tlen stanowiący aż 65 procent masy ciała, węgiel 18 procent oraz wodór 10 procent. Inne pierwiastki są obecne w znikomych ilościach. Nie bez znaczenia jest również magnez, który buduje kości, mięśnie, wspiera układ nerwowy oraz wpływa na stan układu odpornościowego. Jego niedobór może prowadzić do takich objawów, jak:

  • osłabienie organizmu,

  • złe samopoczucie,

  • gorsza jakość snu,

  • wypadanie włosów,

  • łamliwość paznokci,

  • przewlekłe zmęczenie.

W skrajnych przypadkach jego niewystarczająca ilość w organizmie skutkuje rozwojem poważnych chorób (astma oskrzelowa, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca typu II, insulinooporność, arytmia, astma oskrzelowa, depresja). Właśnie dlatego należy zadbać o jego prawidłową podaż.

Żelazo tak samo, jak magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To składnik hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu. Żelazo wspiera walkę z wolnymi rodnikami, przeciwdziała uczuciu zmęczenia, ale odpowiada także za regenerację, wzrost oraz rozwój tkanek. Do objawów niedoboru żelaza w organizmie zalicza się:

  • ogólne osłabienie,

  • senność i apatię,

  • bóle i zawroty głowy,

  • osłabienie odporności,

  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci,

  • pogorszenie stanu skóry,

  • zaburzenia koncentracji,

  • uczucie kołatania serca i przyspieszoną akcję serca

 

Kawa a magnez- badania

Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? Jak dotąd, naukowcy przeprowadzili wiele badań dotyczących wpływu kawy na poziom magnezu w organizmie człowieka.

  • W 2003 roku „The Journal of Nutrition” opublikował wyniki badań dotyczące ilości i źródeł spożywanego magnezu w diecie dorosłych mieszkańców ameryki. Okazało się, iż napar ten dostarcza 5,3 % magnezu dorosłym Amerykanom,

  • W 2011 roku w „Biological Trace Element Research” ukazały wnioski po wykonany badaniu dotyczącym źródeł magnezu w diecie Koreańczyków. Wynikało z nich, iż w grupie wiekowej 19-29 lat najwięcej magnezu dostarczają: tofu, kimchi, ryż oraz kawa. Co ciekawe, w grupie wiekowej 30-49 lat ten napój zajął 1 miejsce, a za nim pojawiły się kolejne wspomniane produkty. W grupie wiekowej 50-65 lat, kawa także była najważniejszym źródłem tego pierwiastka.

Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu człowieka?

Przez długi czas po świecie krąży mit, jakoby to kawa była głównym winowajcą za wypłukiwanie z organizmu magnezu. Według badań spożycie 300 mg kofeiny (3 filiżanki mocnej kawy) spowoduje utratę ok. 4 mg magnezu. Ma to związek z jej działaniem moczopędnym, jednak to nie kawa odpowiada za niedobory magnezu. Co ważne, pierwiastek ten dostarczamy nie tylko wraz z pokarmem, ale również pijąc kawę. W 200 mg magnezu znajduje się 7 mg kofeiny, a więc po wypiciu 4 filiżanek kawy zapewniamy organizmowi podaż 14 mg magnezu, natomiast tracimy tylko 4 mg tego pierwiastka.

Za niedobór magnezu odpowiedzialna jest przede wszystkim niezdrowa dieta i stres, który utrudnia wchłanianie się tej substancji. A czy kawa bezkofeinowa wypłukuje magnez? Mniejsza ilość kofeiny wiąże się ze zredukowanym wydalaniem magnezu wraz z moczem. Aby ograniczyć utratę tego pierwiastka, warto pomyśleć o zmianie diety na zdrowszą, ograniczeniu stresu, jak i suplementacji. Wiele osób może zastanawiać się też, czy kawa zbożowa wypłukuje magnez? W jej przypadku nie ma takiego ryzyka, gdyż takie produkty nie zawierają kofeiny, działającej moczopędnie.


Czy kawa wypłukuje żelazo i inne składniki odżywcze z organizmu?

Kofeina charakteryzuje się działaniem moczopędnym, a więc może prowadzić do szybszego wypłukiwania się pewnych minerałów z organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że składniki odżywcze są usuwanie jedynie w śladowych ilościach (maksymalnie kilka miligramów/dobę). Napar ten nie oddziałuje w żadnym razie na przyswajanie podstawowych składników odżywczych (tłuszcze, białka, węglowodany).

Czy kawa wypłukuje żelazo z organizmu? Samo picie tego napoju nie skutkuje utratą żelaza, aczkolwiek znajdujące się w kawie polifenole mogą utrudniać jego wchłanianie. Właśnie z tego względu po spożyciu posiłku bogatego w żelazo, warto odczekać co najmniej godzinę, zanim wypije się filiżankę kawy. Radzi się to zwłaszcza weganom i wegetarianom, którzy mogą mieć problemy z dostarczaniem zbyt małych ilości tego pierwiastka. A jak kawa wpływa na inne pierwiastki? Otóż kawa może zwiększać wydalanie potasu i wapnia, jednak tylko w znikomych ilościach.


Jakie witaminy wypłukuje kawa?

Kofeina spożywana w dużych ilościach ma działanie moczopędne, a przy tym może wypłukać z organizmu także witaminy z grupy B, jednak w śladowych ilościach. Co ważne, jest ona też dobrym ich źródłem. Jedna filiżanka naparu dostarcza 1-3 mg witaminy B3, która wpływa na wzrost poziomu dobrego cholesterolu. Kawa dostarcza też witaminy B5,B1, B2 oraz niewielkie ilości witaminy B4.

 

Co zawiera kawa?

Kawa składa się w 90-99 procentach z wody, w której obecne są takie składniki jak: wapń, potas czy magnez. Co ważne, kawa nie eliminuje ich z naparu, a wypłukiwane są jedynie mikroelementy (np. sole magnezu). Przygotowany napar jest więc bogatszy w magnez i potas. 

  • 100g espresso zawiera: 80mg magnezu, 115mg potasu, 2mg wapnia oraz 212 mg kofeiny

  • kawa parzona zawiera: 4mg magnezu, 50mg potasu, 2mg wapnia oraz 37mg kofeiny.

Według polskich naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, spożywanie kawy może być sposobem na dostarczenie organizmu cennych składników mineralnych.

Nie trzeba wcale rezygnować z wypijania tego ciepłego naparu. Pomimo tego, że kawa rzeczywiście wypłukuje z organizmu pewne pierwiastki, to jednak tylko w śladowych ilościach, a ich podaż można zrekompensować zdrową i dobrze zbilansowaną dietą.

 

  1. Żukiewicz-Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, „Medycyna ogólna i nauki o zdrowiu” 2012; 1(18), s. 71-76.

  2. Pelczyńska, P. Bogdański, Prozdrowotne właściwości kawy, „Varia Medica” 2019; 3(4), s. 311-317.

  3. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017.

  4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/magnesium/

  5. https://katarzynaswiatkowska.pl/kawa-kontra-magnez-czyli-bzdury-serwowane-przez-reklamy/

Zestaw mieszanek Kaw 6×250 g

 

Poczuj Prawdziwy Smak Kawy !!!


Kup teraz!

© 2023 LosGustos. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl sklepy internetowe Szczecin

Powiadom o dostępności Poinformujemy Cię, gdy artykuł pojawi się na magazynie. Podaj nam swój adres e-mail oraz ilość produktów.