Przepis na mrożoną kawę w blenderze 2
Dodano: 15 lip 2023
Kawa to kultowy napój, który ma rzeszę zwolenników na całym świecie. Sama kawa to także częste źródło inspiracji w poszukiwaniu nowych, coraz ciekawszych sposobów jej przygotowywania. Jedną z nich jest kawa mrożona, która nie tylko pobudza ale też orzeźwia. Sprawdza się szczególnie w upalne, letnie dni, ale jej smak wiele osób docenia przez cały rok. W czym tkwi sekret kawy mrożonej i jak ją przygotować w domowych warunkach?
Może Cię zainteresuje:
Sekret dobrej, domowej mrożonej kawy
Kluczem do przygotowania dobrej mrożonej kawy jest oczywiście kawa najwyższej jakości. Najlepiej smakuje napar przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren, jednak jako bazę można wykorzystać także gotową kawę mieloną lub kawę rozpuszczalną. Duże znaczenie w przygotowaniu kawy mrożonej mają dodatki. To one są stanie sprawić, że za każdym razem kawa mrożona będzie zarówno inaczej smakować oraz się prezentować. Do jej przygotowania wykorzystuje się poza mlekiem takie dodatki smakowe jak syropy, lody, bita śmietana czy alkohole oraz różnego rodzaju posypki. Warto wiedzieć, że mrożoną kawę można stworzyć także w zaciszu własnego domu. Pomoże w tym blender kielichowy, który znajduje się w każdej kuchni.
Przepis na kawę mrożoną w blenderze – grecka frappé
Frappé jest bardzo popularną grecką kawą podawaną na zimno. Została ona wymyślona przypadkowo w 1957 roku na targach w Salonikach. Obecnie stanowi jeden z symboli Grecji i można ją zamówić w każdej kawiarni. Na szczęście nie trzeba odwiedzać Grecji aby napić się smacznej frappé. Ten sam smak można odtworzyć wykorzystując blender i podstawowe składniki. Kawa mrożona w blenderze będzie smakowała dokładnie jak grecka frappé.
Przepis na frappé z blendera
Ta mrożona kawa z blendera jest nie tylko smaczna i orzeźwiająca – jej przygotowanie jest bardzo proste i wymaga posiadania tylko kilku składników:
(przepis na dwie duże szklanki)
- 2 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej),
- 400 ml zimnej wody,
- 200 ml zimnego mleka (min. o 2% zawartości tłuszczu),
- 6 kostek lodu,
- od 2 do 4 łyżeczek cukru (wg własnych upodobań).
Frappé można przygotować także z wcześniej przygotowanego espresso. W takim przypadku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej należy zastąpić dwiema filiżankami uprzednio przygotowanego espresso oraz zmniejszyć ilość używanej zimnej wody (zamiast 400 ml należy użyć 300 ml). Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz kawy rozpuszczalnej w pierwszej kolejności zalej ją dwiema-trzema łyżkami zimnej wody i dokładnie rozpuść. W przypadku przygotowanego wcześniej espresso ten krok należy pominąć. Rozpuszczoną kawę lub espresso można posłodzić wg własnych upodobań. Przygotowany napar z kawy ubija się w blenderze do czasu aż powstanie piana na wysokość 3-4 cm. W dalszej kolejności tak spienioną kawę należy przelać do wysokich szklanek oraz dodać pozostałą wodę i mleko. Trzeba robić to delikatnie i powoli, najlepiej lejąc po ściance szklanki. Na koniec dokładamy kostki lodu.
Tak przygotowana kawa mrożona z blendera w wersji Frappé jest nie tylko kremowa ale też bardzo orzeźwiająca. Sprawdzi się idealnie w gorące, letnie dni.
Mrożona kawa z blendera z mlekiem kokosowym
Kawa mrożona w domu z dodatkiem mleka kokosowego zapewni nie tylko orzeźwienie ale także da wrażenie złożoności smaku. W celu przygotowania takiej kawy najlepiej wybrać mocno wypalane ziarna takich odmian jak Catimor, Arabica czy Robusta. Mocny smak kawy w połączeniu ze słodyczą mleka kokosowego zapewnia doskonałe wrażenia smakowe.
W celu przygotowania mrożonej kawy z mlekiem kokosowym należy przygotować:
(jedna duża porcja)
- 100 ml zimnego naparu z kawy,
- kostki lodu z zamrożonej kawy oraz około 6 zwykłych kostek lodu,
- 3 łyżki schłodzonego mleka kokosowego,
- 2-3 łyżki mleka skondensowanego (mleko musi być schłodzone, ilość należy dobrać wg własnych upodobań).
Sposób przygotowania:
Przygotowanie mrożonej kawy z mlekiem kokosowym należy rozpocząć od zaparzenia kawy oraz rozlania jej w pojemniki na kostki lodu. W ten sposób uzyskuje się piękne, kawowe kostki lodu, które będą zarówno dopełniały smak jak i pięknie się prezentowały. W dalszej kolejności należy przygotować napar z kawy oraz go schłodzić. Blender w tym przypadku będzie służył do spienienia mleka kokosowego, mleka skondensowanego oraz zwykłych kostek lodu. Całość należy wrzucić do urządzenia oraz miksować tak długo, aż powstanie jednolita, kremowa ale lekka masa, którą można porównać konsystencją do śniegu.
Ostatnim krokiem, tuż przed samym podaniem jest delikatne spienienie kawy. Można to zrobić ręcznie, za pomocą shakera. W przygotowanych szklankach kolejno układamy masę z mleka oraz kostek lodu i całość zalewamy lekko spienioną, schłodzoną kawą. Do szklanki wedle uznania można wrzucić kilka kawowych kostek lodu aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak i aromat.
Mrożona kawa może być zarówno idealnym napojem pobudzającym jak i orzeźwiającym. Z dodatkiem lodów, mleka kokosowego lub bitej śmietany będzie znakomicie spełniała także funkcję deseru. Przy wykorzystaniu blendera w kilkanaście minut można przygotować wyśmienitą kawę mrożoną z kilku składników i cieszyć się jej smakiem kiedy tylko ma się na to ochotę.